Vask dine pensler: En vejledning

25.10.10
Foto: www.kosmetikan.se

Gode pensler holder næsten evigt med den rette pleje og pasning. Nogle af mine pensler er over 15 år gamle og bortset fra at nummeret og navnet er slidt af, kan man ikke se de er brugt. Det er vigtigt både for penslerne og din hud, at hygiejnen er i orden. Bakterierne hober sig op i penslens hår, hvad enten de er syntetiske eller naturlige eller om de er i brug dagligt eller kun en gang i mellem.

Penslerne skal helst vaskes en gang om ugen for at holde denne bakterievækst nede. Hvis du kun bruger penslerne en gang i mellem, kan du eventuelt nøjes med hver 14. dag. Man kan efterhånden købe rensevæske til penslerne hos mange forskellige mærker og det er en udmærket løsning en gang i mellem, men det kan ikke afløse vask med vand og shampoo.

Som knitrende sengetøj
Jeg skal være den første til at indrømme at jeg synes det er virkelig kedeligt og langsommeligt at vaske pensler. Jeg hader også at skifte sengetøj, men fornemmelsen af det knitrende rene linned er næsten fortryllende. Den fornemmelse elsker jeg og det er samme følelse jeg har med rene pensler.

Jeg har forsøgt at skrive en vejledning, som måske kan lette vasketjansen lidt. Om ikke andet kan du glæde dig over at dine pensler bliver fine, holder længere og at din hud ikke får mærkelige reaktioner på grund af en skønsom blanding af diverse produkter, hudceller, fedt fra huden og bakterier. Penslerne skal også vaskes, inden du bruger dem første gang, da der både kan være farve og kemikalierester i penslens hår.

Jeg foretrækker at bruge en mild uparfumeret (og ikke alt for plejende) shampoo i pumpeflaske, mest fordi jeg ikke gider at fedte rundt med våde hænder og en halvfyldt flaske. Hvis shampooen er for plejende føles penslerne ikke rene, hvorfor balsam heller ikke er velegnet, med mindre du har renset penslerne i ren sprit som er ekstremt udtørrende.

Pas på skaft og limning
Penslens skaft og limning (inde under metallet) som holder hårene på plads skal holdes fri for vand under hele processen. Vandet opløser limen og du ender med en fældende og måske ødelagt pensel. Derfor er det vigtigt, at penslens hår bliver holdt nedad hele tiden, når de først er våde, så vandet ikke løber ned i limningen. Det er slet ikke nogen nem opgave at undgå dette, men gør det så godt, du kan.

  1. Tænd for vandet, det skal være behageligt varmt. Hold hånden ind under det rindende vand og lav en fordybning i håndfladen, så du samler lidt vand i hånden. Dyp penslens hår i vandet i fordybningen.
  2. Herefter tager man en ganske lille klat shampoo og skummer det op ved at køre penslen stille og roligt frem og tilbage (og fra side til side) i håndfladen. Undgå at bevæge penslen i cirkulære bevægelser.
  3. Når skummet ikke er farvet af produktet længere, kan du begynde at skylle penslen. Dette gøres ved først at skylle penslens hår under rindende vand. Sæben skal skylles helt ud af penslens hår. Jeg skummer op og skyller, indtil det slet ikke skummer mere.
  4. Nu er penslen ren og skal tørres. Jeg starter med at slå/slynge vandet ud af penslens hår, som man gør med en opvaskebørste. Derefter har jeg et rent og tørt håndklæde parat, dette bruges til først at tørre skaftet og ?pudse? metallet, dernæst tørre jeg penslens hår ved at køre penslen forsigtigt frem og tilbage på håndklædet. Til sidst former jeg penslens hår til dets oprindelige form og lægger den til tørre på et håndklæde. Igen er det vigtigt at penslen ligger lidt skråt, så dens hår er nedad.

Pensler med cremede produkter på
De pensler, som bliver brugt til cremede eller olieholdige produkter som læbestift og foundation, kan være svære at få rene. Her kan det være en rigtig god idé at tage en olie til hjælp, det kan sagtens være din olivenolie fra køkkenskabet. Selv bruger jeg mandelolie, fordi det er den, der er ved hånden ved vasken, hvor jeg vasker pensler. Når man bruger olie på sine pensler, er det vigtigt, at rækkefølgen er i orden.

  1. En lille sjat olie hældes ud på et stykke køkkenrulle og penslen køres stille og roligt frem og tilbage over papiret med olien på.
  2. Derefter skal shampooen direkte på penslen, dette er vigtigt for at olien kan blive opløst. Hvis du starter med at skylle penslen med vand, tager det rigtig lang tid og mange ganges vask at få penslen helt ren igen. Shampooen skal masseres godt ind i penslens hår, inden der kommer vand på og du fortsætter vasken som forklaret ovenfor under punkt to.

Har du vasket dine pensler for nylig?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
36 kommentarer
Pauline

Tak for en altid dejlig blog! Jeg måtte bruge søgefeltet for at komme tilbage til netop dette indlæg, da jeg har fået et kæmpe problem efter at have vasket mine pensler. for ca 4 dage siden vaskede jeg mine pensler i min shampoo. En shampoo jeg aldrig skulle have brugt, og hvor jeg virkelig burde have tænkt mig godt om! Jeg brugte morrocanoils og tænkte ikke videre over at den er tilsat alverdens parfume og andre ting og sager. Dette har resulteret i at jeg efter to dage med god brug af penslerne til at lægge min daglige make up, er endt med et rødspættet, nobret (og knoppet) ansigt 🙁 Jeg har fået små bitte knopper i hele ansigtet, og huden føles i den grad irriteret og stram. Jeg har nu vasket alle pensler i en neutral sæbe, og håber min hud falder til ro snart, efter at have brugt mandelolie til at komme den irriterede hud til livs. Men øv! øv øv øv! Så husk virkelig ikke at bruge en shampoo med parfume. Ved godt I dåser (;)) skriver det i jeres indlæg, jeg ville blot sætte en streg under det 🙂

Helene Randløv

Hej Pauline
Det var da en træls reaktion 🙁 Er du sikker på, at du har fået skyllet penslerne ordentligt efter vask? Du burde ikke reagere så voldsomt, hvis det er en shampoo, du plejer at bruge. I hvert fald ville jeg nok overveje at lade være med at bruge den fremadrettet.
Kh. Helene

Make-up børster « World of Kat

[…] kom jeg vist ud på et sidespor Min pointe var at jeg fandt frem til dette blogindlæg hos pudderdåserne. De har altså en fantastisk dejlig, simpel måde at formidle alt […]

Lotte St

Hvor var det dejligt at blive mindet om mine kære penslers pleje. De ligger nu pænt til tørre ude på badeværelset, på min søns puslepude 🙂 Har desuden vasket dem i hans shampoo, da jeg er sikker på at det var den mildeste jeg havde (håber de er blevet ordenligt rene?)
Tak for en dejlig blog – man kan jo altid vaske sine pensler, når man ikke har lyst til at lave projektopgave 😉

Mia

Hej 🙂
Jeg har lige købt en kabuki, og til at starte med skal den vaskes. Nu har jeg brugt 15 min. på at vaske sæben ud, og den bliver ved med at skumme. Jeg er et meget utålmodigt menneske, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Hvor lang tid bruger man normalt på at rense sådan en børste, og gør det noget, at der stadig er lidt sæbe tilbage?

Helene Randløv

Hej Mia
Først og fremmest lyder det som om du har brugt for meget sæbe. Det tager ikke 15 minutter at vaske en enkelt pensel… Du skal sørge for at sæben er ude, sæberester vil genere din hud og kan være en katastrofe for dine produkter.
Nogle gange kan det være lettere, hvis du laver en blanding af sæbe og vand i en lille kop. Så kan du dyppe penslen i det, på den måde får du ikke for meget sæbe på penslen.
Kh. Helene

Mine pensler | Cfashion

[…] Jeg har flere gange set at Matas køre tilbud på dem, og i forvejen er de ikke specielt dyre, priserne ligger mellem 65,- og 150,- Det er jo ikke en herregård, når de holder i flere år Men det gør de kun hvis man passer godt på dem, og rengøre dem – det er jeg så ikke så god til. Jeg har fundet et indlæg over fra Pudderdåserne, der netop omhandler rengøring af dine pensler – vask dine pensler ovre hos pudderdåserne. […]

Stephanie

Min foundationpensel fra Matas, faldt i toilettet, efter jeg skulle række ud til shampooen, der stod på hylden ved siden af toilettet. Jeg harvasket den ren med shampoo og håndsæbe, kan jeg stadig bruge den og får jeg bakterier?

Helene Randløv

Hej Stephanie
Afhængigt af prisen på penslen ville jeg nok smide den ud. Hvis jeg stod med en dyr pensel, ville jeg måske overveje en seriøs omgang Rodalon, men det kan med stor sandsynlighed ødelægge penslen, så det skal man jo vide inden, man går i gang. På den anden side ville jeg aldrig nærme mig mine produkter med en pensel, der har været i toilettet. Shampoo og håndsæbe dræber ikke bakterier.
Kh. Helene

Kathrine

Har lige vasket mine børster for første gang, wuhu. Utroligt jeg ikke vidste det rent faktisk er vildt vigtigt. Nå, jeg vasker dem og googler så hvordan man gør. Skulle have valgt den anden rækkefølge, for jeg har da gjort det HELT forkert. Håber ikke mine nilens jord børster har taget skader….

Katja Moikjær

Hvordan ser de ud nu? Hvis de ser pæne og fine ud, så har de næppe taget skade 🙂

Thea

Virker det helt det du siger

Birgitte

Hej
Jeg har set man skal rengøre sine makeup tilbehør – ikke pensler- i hospitalssprit (surgical spirit på engelsk), men hvilken skal jeg købe og hvor?
På forhånd tak
Birgitte

Maria

Jeg har præsteret at ødelægge en dyr dyr kabuki brush, fordi jeg ikke vidste, at limningen skulle holdes fri for vand. Den begyndte simpelthen at fælde så meget! Well… man må lære af sine fejl, så nu følger jeg altid denne kyndige vejledning 🙂
Tak!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *